UZAYMER’i tanıyalım.

1980 - 1981 yıllarında Çukurova Yerleşkesi içinde Fizik Bölümünden Prof. Dr. Hakkı Ögelman ve arkadaşları tarafından  “Güneş Evi” olarak inşa edildi. Güneş Evi yenilenebilir enerji kaynaklarından Güneş Enerjisi ve biyogazlardan yararlanılarak iklimlendirme (ısıtma – soğutma) sıcak su temini vb. araştırmalar için inşa edilmiştir. 1991 yılında binanın tamir ve restorasyonu  yapılarak “Uzay bilimleri ve güneş enerjisi araştırma ve uygulama merkezi’’ (UZAYMER) olarak Prof. Dr. Mehmet Emin Özel  başkanlığında çalışmalarına başlamıştır. Merkez  o tarihten  bu yana  astronomi – astrofizik, Güneş Enerjisi ve uzaktan algılama konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

Merkezde bulunan 30 cm Schmidt - Cassegrain ve 11cm Newtonian tipi optik teleskoplarla eğitim amaçlı gözlemler yapılmaktadır. Gezegenler, ay, güneş lekeleri, yıldız kümeleri ve bulutsu gözlemleri Ç.Ü. astronomi topluluğu tarafından gerçekleşmektedir.
Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma Uygulama Merkezi’nde (UZAYMER) Aysun Akyüz, M. Karakılçık, M. Kandırmaz, E. Çekmecelioğlu tarafından çalışmalar yapılmaktadır. ERAL öğrencileri periyodik olarak öğretmenler gözetiminde UZAYMER‘e götürülmekte, orada yapılan araştırmalar hakkında detaylı bilgi sahibi olmaktadır.

uzaymeri-taniyalim2

Bu yazı 3 Nisan 2016 tarihinde kategorisinde yayınlandı.