Okul Sıralarında Başlayan Fotoğrafçılık Tutkusu

Sizleri bu sayımızda öğrencimiz olan Sami Batuhan Gaffaroğlu ile tanıştırmak istiyoruz. Kendisi 1999 doğumlu ve 12. sınıf öğrencisi. Yoğun bir şekilde fotoğrafçılıkla uğraşıyor. Bu alanda henüz yeni olmasına rağmen, duayenlere taş çıkartacak nitelikte enstantaneleri var. Her zaman için elindeki ekipmanı en iyi şekilde kullanmış ve kaliteli fotoğraflar elde etmiş. Ağırlıklı olarak portre fotoğraflar çekiyor, fotoğraf çekiminin kendisi için bir tutku olduğunu belirtiyor. İşte kendisiyle gerçekleştirdiğimiz keyifli röportajımız.

Batuhan GAFFAROĞLU Kimdir?

Merhaba ben Batuhan. 1999 Şubat 1 doğumluyum. Bir ablam var ERAL mezunu. Adana / Çukurova’da oturuyorum. ERSAN ALTIOK TEMEL LİSESİ 12. sınıf öğrencisiyim, üniversite sınavlarına hazırlanıyorum. Dediklerine göre bazen garip bazen hareketli çoğu zamanda cana yakın ayrıca anlayışlı ve hoşgörülü biriymişim. İnsanlarla kolay iletişim kurarım, çabuk kaynaşırım, ortama kolay ayak uydururum. Portre fotoğrafları çekmek, gezmek ve film izlemek vazgeçilmez zevklerimdendir.

Fotoğrafa olan ilgin nasıl başladı?

2011 yılındaki bir seyahatimizde babamın yanına ‘Canon’ marka bir kompakt makine alması ile başladı. Onunla seyahat boyunca dakika başı fotoğraf çekip durdum ve seyahatimizin sonunda fotoğraflara bakarken Kütahya’da birkaç kedinin yatışını çektiğimi görüp ona dakikalarca hayranlıkla baktıktan sonra ‘Neden daha iyisini yapamayayım ki?’ dedim. 2012 yılında babama yarı profesyonel ‘Olympus’ marka fotoğraf makinesi aldırdım ve o günden sonra her gün kendimi geliştirdim. Ekipmanımı da geliştirdim. Şu anda çalışmalarıma ‘Nikon’ ekipmanlarımla devam etmekteyim.

Neden portre fotoğraflar?

Daha çok tek insan çekmeyi seviyorum diyebilirim.

Modellerini ya da modelini neye göre seçiyorsun?

Genelde giyim tarzına, ne kadar çok istediğine ve azmine bakıyorum.

Modellerini nasıl giydiriyorsun?

Tartışıp konsept belirleyip modelime belirtiyorum o da ona göre kıyafetler ayırıyor. Ben onlardan birkaç tane seçiyorum ve farklı kadrajlar için birkaç kıyafet daha seçiyorum bunları yanında getirmesini istiyorum.

Mekan seçimi yaparken nelere dikkat ediyorsun?

Öncelik olarak kalabalık bir yer mi olmalı yoksa sakin bir yer mi olmalı kısmına karar veriyorum. Sonrasında ise tavsiyeler ve modelimin daha rahat edebileceği yerleri tercih ediyorum.

Çekim öncesinde neler yapıyorsun?

Ekipman çantamı kontrol eder ve bataryalarımı şarj ederim. Genelde mekan belirli ise mekana öncesinden gider ve kafamdan çekim planı yaparım. Açılarımı, kadrajımı düşünürüm model geldiğinde ise ilk başta bir yerlerde oturmayı teklif ederim ve bir şeyler içeriz. Rahatlamasını ve 3 altın kuralımı söylerim. Çekimde gülmek yok, saçma poz diye bir şey yok ve her deklanşör sesinden sonra komut vermeden poz değiştirmesini söylerim 🙂

Hangi ekipmanlara sahipsin ve portre çekiminde hangi ekipmanları kullanıyorsun?

Ekipman listem; body olarak Nikon D7200, D300, v1 bir de 2012 yılında aldığım Olympus cihazım duruyor. Lensler ise başta Nikon 80 – 200 mm f2.8, Nikon 50 mm 1.8d, Nikon 18 – 140 mm f3.5-5.6, Soligor 100 – 400 mm f4.5-6.7 sürekli ekipman değiştiren biriyim ama gündemdeki ekipmanlarım bunlar ve portre çekimlerinde sabit olarak D7200 body ile 80 – 200 mm lensimi, D300 body ile de 50 mm f1.8d kullanıyorum. Portre fotoğraflarında 50 mm açısını pek tercih etmesem de bazen mecbur kalabiliyorum...

Portre fotoğrafçılığı için sence en uygun ekipman nedir?

Bence doğru ekipman diye bir şey yoktur. Kişinin kendi üretmesidir ama iş teknik açıya binince 2 adet fulframe body ve açık diyaframlı 2 adet farklı lensler fazlasının fazlası olacaktır;)

Elinde imkan olsa neler yapmak istersin?

İmkanım olsa D300 yerine D750 almayı Nikon v1 yerine de 85 mm f1.4 almayı düşünürdüm geriye kalan ekipmanlarımdan fazlasıyla memnunum zaten:)

Hayallerin neler fotoğrafla ilgili?

Hayalim tüm dünyayı dolaşıp her gittiğim yerde yanıma bayan modeller alıp oralarla yüzlerce fotoğraf çekmek ve hepsini aynı gecelerinde düzenlemek istiyorum.

Fotoğraf çekmek okulunu etkiliyor mu?

Hiç uzatmayacağım ve net olarak cevap vereceğim evet etkiliyor, fotoğrafın sadece çekmesi yok ki. Bir işlenmesi var ve bazen, bir fotoğraf için birkaç saat uğraştığım oluyor. Ama verdiği zevk bambaşka. Her seferinde kendime derim “İnsan sevdiği şeyler için bazen fedakarlık yapmak zorundadır.”

Bu röportaj için teşekkür ederiz Batuhan, eklemek istediğin başka bir şey var mı?

Buradan asistanım olan Can Deniz Sönmez’e ve bana modellik yapan Burcu Alkan, Ahsen Uğurses, Elifnaz Loğoğlu ve ablam olan Dila Beril Gaffaroğlu’na teşekkürlerimi iletiyorum ayrıca beni takip etmek isteyenler için instagram hesabımı paylaşmak istiyorum kişisel hesabım olan ‘’@batuskaa’’ hesabını takip edebilirler.

Bu yazı 9 Ekim 2016 tarihinde kategorisinde yayınlandı.