Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Bir mesleğe karar verirken;

1-Kendinizi tanımalısınız

Kişilik, her bireyin hayatla mücadele yolunun toplam ifadesidir. “Ben neler yapabilirim?” sorusuna cevap verebilmesi için bireyin kendi kişilik özelliklerini, ilgi alanlarını bilmesinde büyük yarar vardır. Yetenek, eğitildiğimiz takdirde bir işi ne kadar başarabileceğimizin ipuçlarını veren bilgi ve beceri toplamıdır. Kalıtımla gelen öğrenme gücümüz ve çevresel faktörler bunun üst sınırlarını belirler. Meslek seçerken yeteneklerimizi ve kişiliğimizi ön planda tutmalıyız. Unutulmamalıdır ki; meslek, bireyin kendini ve yeteneklerini geliştirme, gerçekleştirme yoludur.

2-Meslekleri tanımalısınız

Bireyin kendini tanımasının ardından ilgi duyduğu meslekleri de tanıması gerekir. Bireyin meslekler hakkında araştırmasını;

A) Meslek mensuplarının yaptığı temel faaliyetler
B) Mesleğin gerektirdiği nitelikler
C) Çalışma ortamı
D) Çalışma koşulları
E) Çalışanlarda aranılan nitelikler
F) Mesleğe hazırlanma
G) İlk işe giriş
H) Meslekte ilerleme
I) Kazanç
İ) İş bulma olanağı ve mesleğin geleceği vb. konularda yoğunlaştırması gerekir.

3-Üniversiteleri tanımalısınız

Üniversitelerin tanıtıcı broşürlerinden, internet sitelerinden, mezun olmuş kişilerden elde edilecek bilgiler, seçmeyi düşündüğümüz mesleğin eğitimini verecek okulu tanımamızı kolaylaştırır.

Bu yazı 9 Nisan 2016 tarihinde kategorisinde yayınlandı.