Kültürün Kim Olduğundur

Kültür, bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini oluşturan, gelenek durumundaki her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarının bütünüdür.

Tüm kültürlerin ortak ve ayrıştığı noktaları vardır. Kültürlerin birbirinden etkilenmesi de gayet normaldir.

Farklı kültürlere merakım üzerine yurt dışında yaşamaya ve çalışmaya karar verdim. Ülke seçerken dikkat ettiğim ölçütler vardı. Bunlardan bazıları yemek kültürü ve yaşam tarzıydı. Türk kültürü benim ülkemdeki kültüre yakın olduğu için Türkiye’yi tercih ettim.

Türk ve Fas kültürünün ortak noktalarından bahsedecek olursak yemek kültürü iyi bir örnek olacaktır. Fas ve Türk yemek kültürü birbirine çok yakındır. Fas kültüründe Türk kültüründe olduğu gibi yağlı ve baharatlı yemekler çok fazladır. Mesela güveç. Türkiye ve Fas’ta ufak tefek farklılıkları olsa da iki ülkede de neredeyse aynı yapılır.

Kıyafet kültürü olarak Fas kültürünün kendine bir tarzı olmasına rağmen ve Fas’ın geleneksel kıyafetleri sadece özel günlerde tercih edildiği için Türk günlük giyim tarzıyla aynıdır. Fas’ın geleneksel kıyafeti ve Türk gelinlerin giydiği “bindallı” birbirine çok benzer. Türkiye’de bu kıyafeti sadece gelinler giyebilir. Fas’ta bütün kadın davetliler giyebilir.

Başka bir fark da düğün adetleriyle ilgili. Türkiye’de gelin, düğün gecesi sadece tek kıyafet giyerken Fas’ta düğün gecesi sekiz defa kıyafet değiştirir. İlk kıyafetini giydikten sonra da hiç yürümez, hep tahtın üzerinde gezdirilir.

Dediğim gibi, tüm kültürler birçok noktada benzerlik ve fark gösterir. Bundan dolayı bir ülkede yaşamaya karar verecek olursanız bu noktalara dikkat etmek gerekmektedir.

Son olarak dünyanın herhangi bir yerine gitseniz bile kültürünüzü unutmayın, çünkü kültürünüz kim olduğunuzdur.

HOURİA MENDIL

İngilizce Öğretmeni

Bu yazı 16 Haziran 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.