ERAL’da Yaz Kampı

“Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak.” Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu yorumu aslında her şeyi özetliyor. Bizler eğitim -öğretimi; bireyin kendi içindeki potansiyeli ortaya çıkararak bunu en iyi şekilde yönlendirmek, teknolojiyi kullanabilen, yeniliğe açık, sosyal ve akademik alanlarda özgüveni olan bireyler yetiştirme süreci olarak görüyoruz. Bu nedenle yaz aylarında akla gelen uzun tatilleri eğitim - öğretim sürecinden ayırmak pek mümkün değil. Özellikle üniversiteye hazırlık sürecince 3 - 4 aylık yaz tatilini zaman kaybı yerine, etkili kullandığımız ve yeri doldurulamaz bir akademik sürece dönüştürmek oldukça önemli.
Yaz kampımızın hazırlıkları altı aya yakın bir zaman zarfında tamamlanıyor. İlk bakışta bu süre uzun gibi görünse de dört aylık yaz kampında öğrencilerin alt yapı eksiklerinin giderildiğini, üniversiteye hazırlık sürecindeki kesintisiz disiplinin başladığını, belki de uzun yıllar akıllarında yer edecek bir program olduğunu unutmamak gerekir.
Okulumuzun yaz kampı YGS’ de öğrencilerin karşılarına çıkabilecek akademik branşlardaki tüm konuları kapsıyor. Bu konularda haftalık program ve kitapçıklar kullanılarak her branş için belli bir süre ayrılıyor. Dolayısıyla bir yaz boyunca eğitim - öğretime ara verilmiyor. Verilen bilgilerin çabuk unutulmaması ve karışıklık olmaması için aynı anda tek branştan gün boyu dersler devam ediyor.
Kamp sürecinde seviye sınıfları oluşturmak ve anlatılan kısımların geri dönütünü kontrol etmek amacıyla her hafta tarama ve deneme sınavları yapıyoruz. Bu sınavların sonuçlarına göre öğrencilerimiz kur atlayabiliyor ve doğru gruplar içerisinde yer alıyor. Vermeye çalıştığımız eğitim ve öğretim bu sayede planlanan şekilde ilerliyor, her hangi bir sürprize yer kalmıyor. Sınav sonuçları akademisyenler tarafından ödül - ceza sisteminde de kullanılıyor.
Eğitim rastgele bir süreç değildir. Eğitimin amacına ulaşabilmesi için öğrenmenin gerçekleşmesi gerekir. Bu süreçte öğrenciler için uygun ortamı hazırlama görevi biz eğitimcilere düşmektedir. Ancak doğru ortamda, doğru akademik materyallerle ve deneyimli ekip anlayışı sayesinde öğrencilerde amaçlar doğrultusunda davranış değişikliği gelişebilir. Davranış değişikliği geliştirilebilen bireyler ise bunu hayatlarına yansıtabilirler. Bu nedenle Eğitim-öğretimde kalite vazgeçilmez şartımızdır.

Günümüzde bilgi en önemli unsurdur. Daha önceki yıllarda bilginin önemi bu denli kavranamamıştır. Bilgi özellikle son yıllarda; maddi unsurlardan, kaynak ve ham maddeden hatta araç - gereçten çok daha etkili bir silah haline gelmiştir. Normal eğitim - öğretim sezonunda dikkat ettiğimiz gibi yaz kampında da öğrencinin edindiği bilgileri özgür düşünceyle birleştirerek etik kurallar çerçevesinde kullanmasına hassasiyet gösteriyoruz. Bu sayede geçlerin bireysel olarak belli noktalara gelirken toplumsal görevlerini yerine getiren ülke gelişimine katkıda bulunan bireyler olacağına inanıyoruz.
Yaz kampında olmazsa olmazlarımızdan biri de karşılıklı güven. Öğrenci ve akademisyenlerin çabalamasının yanı sıra öğrenci – veli - okul üçgeninde tam güven şarttır. Velilerimiz bizlere ve akademik programımıza güvenirken uygulamalarımıza da tam destek veriyor. Öğrencilerimiz verilen ödevleri eksiksiz ve zamanında yaparken eğitim kadromuz ise hep daha iyisi için çaba sarf etmektedir. Öğrencide hedeflenen davranış değişikliğine ulaşmakta sihirli bir kavram güven…
Akademik bilgi her ne kadar yazılı belgelerden ve okul gibi öğrenim ortamından edinilse de eğitim - öğretim süreci yaşam boyu devam etmektedir. Ancak belli dönemlerde hedeflere ve verilen kısıtlı süreye göre yoğunlaşabilmektedir. İşte yaz kampımız böyle yoğun, hedefe yönelik önemli bir süreç. Öğrenci - veli ve öğretmenin elinden gelenin en iyisini yaptığı sürece hedeflere ulaşmak doğal bir sonuç oluyor.
Yazımıza büyük şefin bir sözüyle başlamıştık, “Akademik Dürüstlük” kavramının altını çizerek yine onun bir sözüyle noktalamak istiyoruz… “Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız.”

Bu yazı 1 Eylül 2016 tarihinde kategorisinde yayınlandı.