Edebiyat Yarışması

Türk Dili ve Edebiyatı dersinin temel var oluş amaçlarına bakıldığında edebiyat kısmına ve Türk dilini doğru anlayabilme ve kullanabilmeye yönelik birtakım maddeler sıralandığı görülür. Bunlardan Türk diline yönelik amaçlara bakıldığında karşımıza ilk çıkan ise “Türkçenin Türk ulusunun kimliği olduğunu kavratmak, yeni düşünceler üretebilme yeteneği geliştirmek; yazılı ve sözlü ifade vasıtası olarak dilini doğru ve güzel kullanma yeteneği kazandırmaktır.

Biz de TDE zümresi olarak bu amaçlardan hareketle bu sene yarışmamızı, dersimizin edebiyat kanadından ziyade Türk dili kanadına ağırlık vererek Türk Dili Yarışması adı altında hazırladık. Böylece eşit ağırlık ya da sayısal öğrencisi fark etmeksizin her katılımcının aynı düzey ve şartta yarışmasını ve çocuklarımıza bu dersin bahsi geçen amaçlarını bir nebze de olsa hatırlatmak istedik.

On ikinci sınıflarımızdan toplamda sekiz takımın katıldığı yarışmamızda, dörder takıma farklı tarihlerde iki eleme uyguladık. Kendi içinde artan zorluk seviyelerine paralel olarak puanların da arttığı farklı bölümlerden oluşan bu elemelerden çıkmayı başaran dört takımımız da çok çekişmeli ve keyifli bir finalde yarıştı. Türk dil bilgisinin yanı sıra Türk diline dair genel kültür sorularının da bulunduğu bu zorlu finalin kazananı ise on ikinci sınıf özel grup öğrencilerimizden oluşan Çifte Kavrulmuş Kahve oldu.

Yarışma, öğrencilerimize hem eksiklerini görme ve giderme konusunda yardımcı oldu hem de incelikle hazırlanmış sorular sayesinde Türk dilinin inceliklerinin sınav müfredatının çok ötesinde olduğunu gösterdi.

Bu yazı 14 Aralık 2021 tarihinde kategorisinde yayınlandı.